Ο ένας, ο Οδυσσέας Βουδούρης, που η σχετική πλειοψηφία της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τον επέλεξε υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δηλώνει ότι "Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ευτυχώς!) και δεν μετανιώνω που ψήφισα το πρώτο μνημόνιο γιατί πιστεύω ότι χρειαζόταν ένα πρόγραμμα προσαρμογής για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα 24 δισ. που άφησε η ΝΔ", ότι "το ψηφοδέλτιό μου είναι ανεξάρτητο" (δηλαδή δεν είναι ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής έναν ανεξάρτητο, αλλά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο!) και ότι λίαν προσεχώς θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες "με τον ΣΥΡΙΖΑ" (προφανώς, όχι με τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, που έχουν εξεγερθεί ενάντια στην υποψηφιότητά του) για τη σύνθεση και την ονομασία του ψηφοδελτίου.

Ο άλλος, ο Καρυπίδης, που η σχετική πλειοψηφία της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τον επέλεξε υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τοπικός καναλάρχης, υποδέχθηκε με θερμά λόγια σε εκπομπή του καναλιού του τον Κασιδιάρη και έγραψε στο facebookδακρύβρεχτα σχόλια όταν φυλακίστηκαν τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής: "Τώρα που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη στενή, ο ελληνικός λαός θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας, θα έχει λύσει όλα τα προβλήματά του και ευτυχισμένος θα απολαμβάνει την σωτηρία της δημ(ι)οκρατίας τους. Οι φόροι θα μειωθούν δραστικά, οι μισθοί θα γίνουν βιώσιμοι, οι θέσεις εργασίας θα έρχονται κατά χιλιάδες (ο Βενιζέλος υποσχέθηκε... 900.000 θέσεις εργασίας), τα νοσοκομεία θα ανοίξουν για τον κόσμο και όχι μόνο για τους λαθρομετανάστες, τα σχολεία θα έχουν αρκετούς καθηγητές για να διδάξουν, και προπαντός τα Εθνικά μας θέματα θα επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Καλό μεσημέρι!»    

Το "πολιτικό ποιόν" των δύο, έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο χλεύης των χειρότερων εχθρών του. Ο μισητός Πάγκαλος χρακτήρισε τον Βουδούρη "αυλικό του Γ. Παπανδρέου", ενώ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προκειμένου να καταλάβει την εξουσία, δεν τον σταματάει τίποτα. Δεν έχει κανένα πολιτικό και ιδεολογικό φραγμό». Και συνέχισε για τον Καρυπίδη: «Ο δημοσιογράφος Καρυπίδης είναι γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις, θιασώτης του Καμμένου, με προσκεκλημένο τον Κασιδιάρη στην εκπομπή του και ιδιαίτερες ευαισθησίες προς τη Χρυσή Αυγή αφού έκανε δακρύβρεκτες αναρτήσεις στο face book μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης”.

Ο Καρύδης βρήκε την ευκαιρία για να εκξαπολύσει μια πολύ σκληρή μομφή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κατά τα άλλα, να χαίρεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το δήθεν ηθικό της πλεονέκτημα. Εδώ ταιριάζει καλύτερα το ''ο σκοπός αγιάζει τα μέσα''».

Έτσι, οι δύο αυτές υποψηφιότητες, που αναδείχτηκαν με παραβίαση των καταστατικών προβλέψεων για συμμετοχή στη διαβούλευση των Οργανώσεων Μελών, των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Περιφερειακών Επιτροπών, και υπερψηφίστηκαν από τη σχετική πλειοψηφία της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανείς διαδικασίες (ψηφοφορία "πακέτο"), έχουν ήδη τρομερά αρνητικές συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ:

1.Προσβάλλουν ευθέως το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να "συμμαχεί και με τον διάβολο" και να θέτει υπό τη σκέπη του στελέχη αμφίβολης "ποιότητας", είτε φθαρμένα υποπροϊόντα του μνημονιακού τόξου είτε αντιμνημονιακούς ακροδεξιούς που τρέφουν αισθήματα αλληλεγγύης για τη Χρυσή Αυγή! Χειρότερη ζημιά δεν θα μπορούσε να γίνει, και μάλιστα τη στιγμή που προσεγγίζουμε το σημείο καμπής της πολιτικής ανατροπής!

2.Καταγράφουν μια πολιτική συμμαχιών όχι απλώς σε λάθος κατεύθυνση, αλλά εντελώς απαράδεκτη: που κοιτάζει δεξιά και όχι αριστερά, που θεωρεί "διεύρυνση" τους Βουδούρηδες και Καρυπίδηδες και όχι στελέχη που ανέδειξαν και εξακολουθούν να αναδεικνύουν οι κοινωνικοί αγώνες, που "κλείνει" συμμαχίες απ' τα πάνω χωρίς τη συμμετοχή ή και παρά την αντίθετη εκφρασμένη θέληση του κόμματος και των οργανώσεών του. Δίνουν έτσι επιχειρήματα στη μνημονιακή προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "υιοθετεί στελέχη του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ", έχει μια πολιτική συμμαχιών χωρίς αρχές.

3.Υποσκάπτουν τη συσπείρωση, αγωνιστικότητα, αυτοπεποίθηση και στράτευση των αγωνιστών και αγωνιστριών της βάσης του κόμματος αλλά και όσων συσπειρώνονται γύρω του, στη βάση, τους κοινωνικούς χώρους και την κοινωνία, για να δώσουν τη μάχη για την πολιτική ανατροπή και την κατάργηση του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας.

4.Καταστρατηγούν τις διαδικασίες και καταστατικές προβλέψεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκαν μόλις πριν 6 μήνες στο ιδρυτικό του συνέδριο, εισάγοντας σοσιαλδημοκρατικά ήθη και πρακτικές στο κόμμα.

5.Το κυριότερο: Δίνουν το μήνυμα στην κοινωνία, ότι πριν καν ανατιμετωπίσει τα σκληρά διλήμματα και τις μεγάλες συγκρούσεις με το εγχώριο και διεθνές σύστημα από τη θέση της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται και εν τέλει "είναι μία από τα ίδια".  

Επειδή λοιπόν το ζήτημα είναι κεντρικής πολιτικής σημασίας, επειδή δεν πρόκειται απλώς για δύο "ατυχείς" επιλογές αλλά για καίριο πλήγμα στη φυσιογνωμία του κόμματος, πρέπεινα συγκληθούν άμεσα τα κεντρικά όργανα του κόμματος και να ακυρώσουν αυτές τις επιλογές!

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να ακυρωθεί επίσης η υποψηφιότητα του Μπενέτου Σπύρου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς στην Κ.Ε. εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις και δεν τέθηκαν υπόψη των μελών της επαρκή στοιχεία που να πείθουν ότι μπορεί να είναι υποψηφιότητα που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ψάχνοντας εκ των υστέρων λίγο περισσότερο, ανακαλύπτουμε ότι και αυτή η υποψηφιότητα είναι απαράδεκτη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γαι του λόγου το αληθές, παραθέτουμε τμήμα συνέντευξής του στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Ρόδου "Γνώμη":

«Πρέπει να τους υπενθυμίζουμε ότι ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ αλλά ζωτικός χώρος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ιστορικά, ήταν τα παράλια της Μικράς Ασίας. Μήπως θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος και να πάμε χωρίς πόλεμο στην αγκαλιά της Τουρκίας;;; Εάν, λοιπόν, επαληθευτούν αυτές οι στρατηγικές, πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το γνωρίζουμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα (...)
Ξέρω ότι έχω μπροστά μου ένα δύσκολο έργο. Γνωρίζω, όμως, όσο λίγοι, το Αιγαίο και νιώθω απαίσια, ένας ευλογημένος χώρος, όπως το Αιγαίο, να είναι καθηλωμένος. Τα γονίδια του Αιγαίου είναι, ιστορικά, πολύ ισχυρά (...)».

«Συμπατριώτες, πρέπει να καταλάβουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση στην Ελλάδα δεν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ. Η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση είναι Αθηναϊσμός, Αθηναϊκό Κράτος – Ελληνική Περιφέρεια».

Να προσθέσουμε επίσης τη δήλωση του επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ σ. Τζόκα, ότι "στα 3 χρόνια που είμαι στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) ο κ. Σπύρου ούτε μία φορά δεν στήριξε τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ"! Ο σ. Τζόκας κατήγγειλε επίσης στην Κ.Ε. ότι από το καλοκαίρι το Τμήμα Αυτοδιοίκησης αγνοήθηκε εντελώς, όπως και ο ίδιος ως επικεφαλής του, στη διαδικασία για την ανάδειξη υποψηφίων...  

Στις 8/1/2014 το σάιτ Verenaαναδημοσιεύει τη συνέντευξη του Μπενέτου Σπύρου στη "Γνώμη" με τη σημείωση ότι είναι φανερό πως προετοιμάζει την κάθοδό του ως υποψηφίου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτός ήξερε για την υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα (τουλάχιστον) μήνα πριν το μάθουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ!  

Ύστερα από το Φαρμακονήσι, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει υποψήφιο κάποιον σαν τον κ. Σπύρου, που θεωρεί τα παράλια της Μ. Ασίας "ζωτικό χώρο" των νησιών του ανατολικού Αιγαίου;!!    

Είναι λοιπόν "υπαρξιακής" πολιτικής σημασίας να ακυρωθούν άμεσα αυτές οι υποψηφιότητες από τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και, στη θέση τους, να αναδειχτούν νέοι υποψήφιοι, "συμβατοί" με το πολιτικό του πλαίσιο και τα κινηματικά του χαρακτηριστικά, στην επιλογή των οποίων θα έχουν βαρύνοντα λόγο οι Οργανώσεις Μελών και οι Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές στις αντίστοιχες περιφέρειες.

Σε αντίθετη περίπτωση, στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις αντίστοιχες περιφέρειες, αλλά και στα μέλη και στελέχη συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν επίγνωση της σοβαρότητας και της "υπαρξιακής" σημασίας αυτού του "λάθους", πέφτει η ευθύνη να δώσουν τη μάχη και να υπεραπιστούν τις αρχές, το πολιτικό πλαίσιο, τη φυσιογνωμία και τις διαδικασίες του κόμματος.


Δήλωση μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Χθες, τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λάμπρου και Μ. Μπαρσέφσκι δήλωσαν τα εξής:

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου και Μάνια Μπαρσέφσκι ζήτησαν σήμερα την έκτακτη σύγκληση του οργάνου για να επανεξετάσει τις υποψηφιότητες του κόμματος στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο , υπό το πρίσμα νέων δεδομένων που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, καθώς και των αντιδράσεων των τοπικών οργανώσεων.

Αθήνα , 4 Φεβρουαρίου 2014