Χιλιάδες κόσμου και σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις όλης της χώρας, στην πρώτη μέρα των διήμερων κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα κοινωνικής λεηλασίας. Ογκώδη τα μπλοκ των συνδικάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Συγκέντρωση και αποκλεισμός της βουλής αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και σήμερα τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας κ.α. απαιτώντας να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής, μαζί τα μνημόνιά της. Την ώρα που η τρόικα εσωτερικού πασχίζει-με απανωτά κοινοβουλευτικά «πραξικοπήματα» και την αβάντα των καθεστωτικών ΜΜΕ-να ψηφίσει αύριο τα μεσάνυχτα, το αγριότατο πακέτο λιτότητας 19 δισ. ευρώ, ένα σύνθημα από χιλιάδες χείλη εργαζομένων, ανέργων, νέων και συνταξιούχων δονούσε την ατμόσφαιρα  όλων των μεγάλων πόλεων: «εμπρός λαέ, μη τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής»!

Στην πορεία της Αθήνας, τέθηκαν επικεφαλής τα μπλοκ των συνδικάτων (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ, ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ κλπ.) που με δυναμικά συνθήματα έφτασαν λίγο πριν τις 13.00 στο Σύνταγμα. Την ώρα εκείνη αποχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ταυτόχρονα από Φιλελλήνων και Αμαλίας, μετά από ολιγόλεπτη παραμονή έξω από τη βουλή. Έπονταν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το πολυπληθές και δυναμικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το πανό του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ακολουθούσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με δικό της πανό και έπειτα οι οργανώσεις και οι νέοι/νέες του σχήματος. Ελπιδοφόρα η παρουσία πολλών ΤΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με δικά τους πανό και αρκετό κόσμο (Ζωγράφου, Αμπελόκηποι, Βύρωνας, Περιστέρι κ.α.), δείγμα και της κινητοποίησης των προηγούμενων ημερών, αλλά και της σημασίας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην περάσει το «Μνημόνιο 3» και να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Λίγο μετά τις 15.00 αποχώρησαν από το Σύνταγμα και οι τελευταίοι διαδηλωτές.

Για πρώτη φορά εδώ και δυόμιση χρόνια δεν έπεσε ούτε μισό χημικό στη διάρκεια της διαδήλωσης, που κύλησε ειρηνικά. Παρόλα αυτά οι προληπτικές προσαγωγές και οι τρομοκρατικοί έλεγχοι δεν έλειψαν. Από το πρωί κλιμάκιο βουλευτών, δικηγόρων, μελών του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων, «όργωσε» τους δρόμους του κέντρου απαιτώντας εξηγήσεις για τις αναίτιες προσαγωγές και ζητώντας να αποχωρήσουν από τα στενά, δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά που έγιναν αντιληπτοί. Σημειωτέον, ότι η εμφάνιση των περισσοτέρων (αρκετά νέοι-και των δύο φύλων) ασφαλιτών δε διέφερε σε τίποτα από τους πιο μαχητικούς διαδηλωτές.

Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Στο Ηράκλειο μάλιστα βρίσκονται υπό κατάληψη αρκετά δημόσια κτήρια.

Και όλα τα παραπάνω, τη στιγμή που αύριο υπάρχει νέα απεργία και καλούνται απογευματινά συλλαλητήρια, λίγο πριν τη (μη) ψήφιση των μέτρων. Το ραντεβού στην Αθήνα είναι στις 17.00 στο Σύνταγμα. Μια ώρα νωρίτερα θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις των τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ στο Μοναστηράκι, στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, στην Πλατεία Κάνιγγος και τον Ευαγγελισμό.

Η ένταση της επίθεσης στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, το σχέδιο κυβέρνησης, τρόικας και καπιταλιστών να μας εξαθλιώσουν, ώστε να ξεπεράσουν την κρίση τους, δεν θα περάσει. Μαζικά και αποφασιστικά πλημμυρίζουμε αύριο το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους. Είμαστε περισσότεροι, είμαστε δυνατότεροι από αυτούς. Ήρθε η στιγμή να τους ανατρέψουμε, ήρθε η ώρα να κλείσει η παρένθεση των βάρβαρων μνημονίων. Από αύριο ξεκινάμε να ξανακερδίζουμε όσα μας έκλεψαν τα χρόνια της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας, από αύριο αρχίζουμε να αλλάζουμε τους συσχετισμούς υπέρ των εργαζομένων και της νεολαίας. Ας επιβεβαιώσουμε τους χειρότερους φόβους τους. 

Ετικέτες