Τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν την περασμένη βδομάδα αποτυπώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο το πώς εξελίσσεται ο συσχετισμός δυνάμεων στην «μεταμνημονιακή» Ελλάδα.

Από τη μία, η οικονομία της χώρας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην ΕΕ -σταθερά διπλάσιο του μέσου όρου της Ένωσης τα τελευταία χρόνια- και πετυχαίνει τον «εθνικό» στόχο της επενδυτικής βαθμίδας στο αξιόχρεό της. Από την άλλη, η πορεία φτωχοποίησης των εργαζομένων συνεχίζεται ακάθεκτα, οπότε πλέον είμαστε ο δεύτερος φτωχότερος λαός της Ευρώπης και με πορεία προς το να γίνουμε ο πρώτος. Όπως το σημείωσαν οι –καθόλου ριζοσπάστες– Financial Times, «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που έχει βάλει τη χώρα σε μια τρύπα, από την οποία ίσως χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να βγει». 

Αυτή η «ανάπτυξη»  για τους λίγους προκύπτει ακριβώς από την ισοπέδωση των ζωών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αυτή ήταν η κατεύθυνση  ΌΛΩΝ των μνημονιακών κυβερνήσεων, η οποία επί Νέας Δημοκρατίας έχει κορυφωθεί. Τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν προκύψει από τη μείωση της φορολογίας και των ελαφρύνσεων (για αυτές), από τα ατέλειωτα δισ. παροχών και την ανοχή στην αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιριών και των σούπερ μάρκετ, από τις ιδιωτικοποιήσεις και την διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών που οδηγούν στην αγκαλιά των ιδιωτών, την αχαλίνωτη τουριστικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων, από τη διάλυση κάθε έννοιας προστασίας στην εργασία η οποία έχει οδηγήσει σε έκρηξη των εργατικών ατυχημάτων. Όλα αυτά, συνεπικουρούμενα από την πιο σκληρή καταστολή απέναντι σε όσους και όσες κινητοποιούνται (βλ. ΜΑΤ στις σχολές, δικαστήρια και απολύσεις σε συνδικαλιστές κλπ). Την ώρα που η αστική τάξη και οι σύμμαχοί της θησαυρίζουν, η εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα φτωχοποιούμαστε και δεχόμαστε επίθεση σε κάθε επίπεδο. Χρειάζεται να οργανώσουμε την απάντησή μας και η Πρωτομαγιά είναι το επόμενο βήμα!

Η φετινή πρωτομαγιά -επίσημα φέτος ημέρα απεργίας-  έρχεται σε συνέχεια των απεργιών στις 17/4 και πολύ περισσότερο στις 28/2, στον ένα χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών. Επίσης όμως, είναι συνέχεια του μεγάλου φοιτητικού αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, του συνεχιζόμενου αγώνα ειδικά των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, των κινητοποιήσεων των αγροτών, σειράς κλαδικών κινητοποιήσεων για συλλογικές συμβάσεις, κινητοποιήσεων συνταξιούχων για τη 13η και 14η σύνταξη κλπ. Ο κόσμος της εργασίας έχει βγει μαζικά στο προσκήνιο και έχει προκαλέσει σημαντικά ρήγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Χρειάζεται να επιμείνουμε και να βαθύνουμε την κρίση τους, διεκδικώντας να ανατρέψουμε την κατάσταση και να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν κλέψει!

Η φετινή διεθνής ημέρα των εργατών όμως δεν μπορεί παρά να έχει και διεθνιστικό χαρακτήρα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και απαίτησης για σταμάτημα των εξοπλισμών!  Η Κυβέρνηση της ΝΔ, επίσης σε συνέχεια των πεπραγμένων ΌΛΩΝ των μνημονιακών κυβερνήσεων, έχει επιλέξει να είναι πρωταρχικό στήριγμα του σιωνιστικού κράτους την ώρα που αυτό προχωρά σε γενοκτονία, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα καθοδηγητικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή (βλ. φρεγάτα Ψαρά, επιχείρηση Ασπίδες) και εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους.Κάπως έτσι, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί σε Ραφάλ, φρεγάτες και άλλα εξοπλιστικά συστήματα δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την «άμυνα της χώρας», αλλά χρησιμοποιούνται για  ενεργό εμπλοκή στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, σε μια εποχή που οι εξοπλισμοί παγκοσμίως έχουν εκτοξευτεί και τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν. Χρειάζεται να καταγγείλουμε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς, να απαιτήσουμε άμεσα να σταματήσουν οι εξοπλισμοί και να δωθούν αυτά τα χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες, να διακοπεί τώρα κάθε συνεργασία με το Κράτος του Ισραήλ! 

Μέσα στις σκοτεινές μέρες που ζούμε, οι μεγαλειώδεις διεθνείς κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη αποτελούν φάρο αισιοδοξίας και έμπνευσης. Με εμβληματικότερες τις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ –οι οποίες ξυπνούν μνήμες από τις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Αμερική κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ-, εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες ανά τον κόσμο διαδηλώνουν και θα διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά απαιτώντας άμεση κατάπαυση πυρός και λευτεριά στον Παλαιστινιακό λαό και το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς!

Αγώνας για ζωή και για ελευθερία, αγώνας για ειρήνη, αγώνας ενάντια στα σχέδια των αρχουσών τάξεων, αγώνας για την απελευθέρωση των εργαζομένων! ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ!

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες