Το τρίπτυχο της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη παραμένει ίδιο: Ισλαμοφοβία-Τρομοϋστερία-Καταστολή.

Ο Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έδωσε σαφές πολιτικό στίγμα υιοθετώντας άκριτα τις θέσεις του κράτους-τρομοκράτη. Και αν αυτό σε διεθνές επίπεδο μεταφράζεται σε αγκαλιές με τον Νετανιάχου, παραχωρήσεις στρατιωτικών βάσεων στο ΝΑΤΟ και διάθεση πολεμικών πλοίων για τις όποιες επιχειρήσεις στην περιοχή, σε εγχώριο επίπεδο μεταφράζεται σε «ζωή κόλαση» για τους αραβόφωνους πρόσφυγες, και ειδικά για τους Παλαιστίνιους.

Ισλαμοφοβία

Παρακολουθώντας κανείς τα δελτία ειδήσεων τον τελευταίο μήνα, αντιλαμβάνεται πλήρως το εύρος της πολιτικής προπαγάνδας και την προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας αφήγησης όσον αφορά στον παλαιστινιακό. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια όμως δεν περιορίζεται στο να παρουσιάζει τους «κακούς» Παλαιστίνιους μόνο ως «λυσασμένους τρομοκράτες» κάπου στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, αλλά και ως έναν εν δυνάμει εσωτερικό εχθρό. Κάπως έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει μια απίστευτη κρατική επιχείρηση με σκοπό τη φίμωση, τον περιορισμό και την καταστολή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Διαρροές κορυφαίων αστικών μέσων τόνιζαν ότι στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε μια γενικότερη εγρήγορση και για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών χτυπημάτων σε στόχους εντός Ελλάδος. 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ενίσχυση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων υπό τον φόβο μιας πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών, η αύξηση περιπολιών, προσωπικού και διαθέσιμων πόρων στο λιμενικό, τις αρχές του Έβρου και τη Frontex και η προσπάθεια διατήρησης των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία στο ζήτημα του προσφυγικού. Εν ολίγοις, η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της στα δεδομένα νέα προσφυγικά κύματα από τη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που οι φρεγάτες της είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή να συνδράμουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. 

Την ίδια στιγμή η ζωή όσων έχουν την ατυχία να βρίσκονται ήδη στη χώρα, γίνεται ένα κανονικό κολαστήριο. Σημειώθηκαν καταγγελίες ότι στα καμπς του Σχιστού και της Μαλακάσας απαγορεύτηκε εκτάκτως η έξοδος αραβόφωνων ατόμων, με πρόθεση να επεκταθεί αυτό το μέτρο και στα υπόλοιπα καμπς. Στο κλειστό καμπ της Σάμου περίπου 700 αραβόφωνοι πρόσφυγες διαδήλωσαν υπέρ της Παλαιστίνης με την αστυνομία να τους καταστέλλει και να συλλαμβάνει πέντε από αυτούς με κατηγορίες για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, της διατάραξης της κοινής ειρήνης και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Μιλάμε για απίστευτη ειρωνεία. Ενώ οι συγγενείς τους κυριολεκτικά σφαγιάζονται, εκείνοι κατηγορούνται ότι «διαταράσσουν την κοινή ειρήνη».

Τρομοϋστερία

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα την ένταση στην Παλαιστίνη για να εμπεδώσει ένα νέο κλίμα φόβου, ρατσισμού και αστυνομοκρατίας. Στο ΚΥΣΕΑ εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση της εμπλοκής της ΕΥΠ. Βασικό πεδίο παρακολούθησης της Υπηρεσίας θα είναι κυρίως τα κέντρα φύλαξης προσφύγων στα οποία υπολογίζεται ότι διαμένουν περίπου 3000 Παλαιστίνιοι. Όμως αυτό είναι το πιο εύκολο έργο απέναντι στους αδύναμους και ξεχασμένους των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το μεγάλο στοίχημα που έθεσε το ΚΥΣΕΑ είναι το φίμωμα και η καταστολή των Παλαιστίνιων που ζουν χρόνια στην Ελλάδα και των συλλογικών φορέων τους. Ήδη είναι χαρτογραφημένες οι παλαιστινιακές οργανώσεις που σύμφωνα με τις αρχές αριθμούν περίπου 500 μέλη. Πρόκειται πραγματικά για μια οργουελική συνθήκη «μεγάλου αδελφού». Το μάτι και το όπλο του κράτους και του παρακράτους βρίσκεται σταθερά προσηλωμένο απέναντι στις εγχώριες παλαιστινιακές και ευρύτερα αραβόφωνες κοινότητες.

Ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να βρεθούν στο στόχαστρο «τρομοκρατών» στόχοι που συνδέονται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής φύλαξης στις πρεσβείες Ισραήλ και ΗΠΑ και επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων. Όλα αυτά τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό είναι ενεργό στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη φρεγάτα «Σαλαμίς» να είναι ενταγμένη στη ναυτική δύναμη του ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου και τη φρεγάτα «Ψαρά» να συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη SNMG-2, μαζί μάλιστα με την τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ». Όλα αυτά τη στιγμή που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις  δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford», διαθέτοντας μάλιστα τη βάση της Σούδας και την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Μιλάμε για τον ορισμό της φιλοπόλεμης εξωτερικής πολιτικής και της κατασταλτικής αντίστοιχης εσωτερικής.

Κίνημα

Η καλύτερη αντίδραση σε όλα τα παραπάνω, ήταν οι μαζικότατες πορείες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, οι δεκάδες εκδηλώσεις ενημέρωσης σε όλη την επικράτεια και η προσπάθεια αντιπληροφόρησης απέναντι στην προπαγάνδα των δελτίων ειδήσεων. Ως απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση που φώτισε με τον προτζέκτορα την ελληνική βουλή με τη σημαία του Ισραήλ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο πλευρό των Παλαιστινίων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης. Είναι κομβικής σημασίας ανάγκη το επόμενο διάστημα η ριζοσπαστική Αριστερά και το αντιρατσιστικό κίνημα να μην υποχωρήσουν βήμα από τις διεκδικήσεις τους για μη πολεμική εμπλοκή, καταδίκη των εγκλημάτων του σιωνιστικού κράτους και καταγγελία της στάσης της διεθνούς κοινότητας. Είναι, όμως, επίσης σημαντικό να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι πόλεις μας ένα απέραντο κέντρο επιτήρησης και καταστολής.

Τα αντιπολεμικά αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με τον μαχόμενο αντιρατσισμό και οι εργατικοί αγώνες με τις διεκδικήσεις των προσφύγων. Μόνο έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πολύμορφο ζωντανό κίνημα που θα κινητοποιεί τον κόσμο απέναντι στην εθνοκάθαρση που επιχειρείται στη Γάζα, αλλά και ενάντια στην αυταρχική πολιτική του Μητσοτάκη που επιχειρεί να τσακίσει τους πρόσφυγες. Ο εχθρός δεν βρίσκεται ούτε στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους, ούτε στους εγκλωβισμένους στα καμπς, ούτε στα νέα προσφυγικά κύματα. Ο εχθρός βρίσκεται στα εφιαλτικά πολεμικά σχέδια του κράτους τρομοκράτη, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που τα στηρίζει και σε κάθε κρατικό και παρακρατικό βραχίονα που φυλακίζει, απωθεί και δολοφονεί ανθρώπους, που απλώς διεκδικούν μια ελεύθερη ζωή. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο αποτελεσματικότερα θα αποτρέψουμε τα όσα έρχονται.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες